Nieuws


Een kort pleidooi voor de verkiezingsprogramma’s
SBF september 2016
Lees verder >>

FIN en ECSP gaan partnership aan
25 februari
Lees verder >>

E&Y Publication - Global Giving
Private trends and public challenges, nov 2015
Lees verder >>

Artikel Rien van Gendt in Alliance
december 2015
Lees verder >>

Verslag ontmoeting lokale fondsen en vermogensfondsen
14 september 2015
Lees verder >>

Opkomst van vermogensfondsen
Interview met Rien van Gendt
Lees verder >>

ANBI-gerelateerde informatie

Juridische en fiscale informatie

Aanvraag status ‘algemeen nut beogende instelling’ (ANBI) bij Belastingdienst

Het is zeer aan te raden om als vermogensfonds de ANBI-status aan te vragen. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut.

Een ANBI heeft een aantal belastingvoordelen:
Een ANBI betaalt geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen die de instelling gebruikt voor het algemeen belang. Als een ANBI zelf schenkingen doet in het algemeen belang, hoeft de ontvanger geen schenkbelasting te betalen. Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Om aangewezen te worden als ANBI, moet uw fonds aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de ANBI zich bijvoorbeeld voor minstens 90% inzetten voor het algemeen belang. 

Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Voor meer informatie over Stichtingen en Verenigingen klik hier

URL/Website

Vanaf januari 2014 moeten vermogensfondsen die de ANBI-status willen verkrijgen of behouden, een website hebben of via een gemeenschappelijke website  (portal) hun gegevens openbaar maken. Via deze website laat de stichting zien wie er in het bestuur zit, wat de doelstelling is en welke de activiteiten. Financiële gegevens, beleidsplan en contactgegevens moeten worden vermeld.

Voor vermogensfondsen is er nu de mogelijkheid om via de FIN-portal gegevens aan te leveren. Klik hier voor meer informatie.

The NL tax climate charitable foundations

In the Netherlands, charities – mostly foundations – enjoy a favourable tax regime. Read more about the different types of Dutch charities, and about the various (gift) taxes: The NL tax climate charitable foundations.


Terug